We hebben nu inmiddels al wat zomerse dagen achter de rug. Heerlijk natuurlijk, maar ook belangrijk om je paard bij de wat hogere temperaturen goed in de gaten te houden. “Zweten als een paard” is niet toevallig een uitdrukking: paarden kreunen onder de hitte. Net zoals mensen zweten ze om hun lichaamstemperatuur op peil te houden
Een paard is gevoeliger voor oververhitting dan de mens. De mens raakt zijn overtollige warmte gemakkelijker kwijt omdat hij minder spiermassa heeft. Paarden daarentegen hebben een grotere hoeveelheid spiermassa in verhouding tot hun lichaamsgewicht en relatief ook minder huidoppervlak waar ze de warmte kwijt kunnen. Ze hebben het ook sneller warm bij omgevingstemperaturen die voor de mens wel aangenaam zijn.
De comforttemperatuur van een paard ligt tussen de -5 en 10 graden Celsius terwijl die van een mens rond de 20 graden ligt. Een paard moet dus na arbeid goed kunnen afkoelen, want als de spieren te warm worden of te lang warm blijven kan er schade ontstaan.
Dit betekent dus dat je altijd goed uit moet draven en stappen en de zweetdeken pas op mag leggen als je paard voldoende afgekoeld is. Een andere optie is om na de training als je paard flink gezweet heeft, af te spuiten met koud/lauw water. Daarna droogtrekken en in beweging houden tot je paard goed afgekoeld is. Als het echt warm en benauwd is, pas dan je training aan en maak deze minder lang en intensief.
Als je paard gezweet heeft verliezen ze hierbij vocht en belangrijke mineralen, ook wel elektrolyten genoemd. Die elektrolyten zorgen niet alleen voor een goede vochtbalans, ze voorkomen ook spierkrampen en bevorderen een snelle recuperatie na een zware training of stressvolle wedstrijd. Het lichaam heeft ook een eigen systeem, als het de mineralen natrium, kalium en chloor uit zweet, gaat het direct die verliezen compenseren door minder elektrolyten af te voeren met de urine. Dit systeem houdt stand als paarden kleine hoeveelheden zweet verliezen.
Paarden die intensief sporten hebben echter 2 a 3 dagen nodig om het verlies aan elektrolyten te compenseren. Daarom is een tijdige aanvulling van elektrolyten essentieel.
Het is dus belangrijk om meer dan zout (natriumchloride) alleen te geven omdat kalium even belangrijk is als natrium. Kalium is van belang om spierkrampen te voorkomen. Te veel natrium zal de opname van kalium verhinderen en dat gebeurt als je alleen maar zout geeft. Geef de elektrolyten ook op het juiste moment, want een paardenlichaam kan geen elektrolyten opslaan. Dit betekent maximum 2 uur voor een inspanning en/of meteen na het zweten. Zorg daarbij wel altijd dat je paard voldoende drinkt !
Wil je paard niet drinken ? Dan is de kans groot dat hij veel elektrolyten verloren heeft. Een goede manier om toch te zorgen dat je paard vocht en de elektrolyten binnenkrijgt is om het door wat slobber te doen.