In deze blog willen we jullie meer vertellen over de werkzaamheden van de zadelmaker en waarom het belangrijk is om je zadel tijdig te controleren.
Goed onderhoud van je zadel is essentieel voor de levensduur van het zadel en zeker ook voor het welzijn van je paard. Wanneer je het zadel regelmatig reinigt en onderhoud met verzorgingsmiddelen zal dit bijdragen aan het zacht en soepel houden van het leder. Je kan dan ook meteen controleren of het geen gebreken vertoont zoals scheuringen van het leer of losse stiksels. We zullen een aantal punten uiteenzetten die van belang zijn.
Controleer de conditie van de singelstoten regelmatig !
Deze zijn natuurlijk heel belangrijk want daarmee houd je het zadel op zijn plek. Kijk dus goed of de gaten niet uitscheuren en zorg dat het leder soepel blijft zodat het niet kan breken vanwege uitdroging. Mocht je deze gebreken constateren laat dan de singelstoten vervangen door de zadelmaker.
Ook wanneer de ligging en stabiliteit van je zadel niet meer goed is kan de oorzaak eventueel in de singelstoten zitten. Bespreek dit met de zadelmaker, de singelstoten kunnen soms verplaats worden om de drukverdeling te verbeteren.
Check de beugelriemhaak en je beugelriemen !
De haak waaraan je beugelriemen hangen moet stevig vastzitten en hier mag geen speling op zitten want dan zit er ergens in de bevestiging iets niet meer goed. Deze beugel kan vervangen of vastgezet worden. Controleer of de beugelriemen nog van gelijke lengte zijn, om te voorkomen dat de ene kant meer rekt dan de andere kun je ze regelmatig omhangen van links naar rechts. Heel veel beugelriemen hebben tegenwoordig een nylon kern om dit probleem tegen te gaan.
Is de vulling van de zadelkussens nog goed ?
Het is belangrijk om eens per jaar de vulling van de zadelkussens te controleren op oneffenheden en scheefheid. Door tal van oorzaken zoals, altijd aan dezelfde kant opstijgen en recht gerichtheid van ruiter en paard, kan het gebeuren dat de wol vulling van de zadelkussens niet meer recht is. De zadelmaker kan dit oplossen door de vulling aan te passen en weer veerkrachtig te maken. Hij maakt hierbij gebruik van synthetische wol soms in combinatie met een stoommachine.
Controleer of er losse stiksels zijn !
Kijk altijd goed of je geen lossen stiksels ziet. Laat deze dan tijdig opnieuw stikken door de zadelmaker. Zo voorkom je ernstiger schade en slijtage aan je zadel. Denk hierbij aan de stiksels op het zweetblad en de kniewrongen. Maar ook het loslaten van het kussen is een voorkomend euvel.
Is de ligging van je zadel op het paard nog goed ?
Heb je het gevoel dat je niet goed in balans zit, bijv. teveel voorover of juist achterover. Of zakt je zadel scheef tijdens het rijden of glijd het naar achter ? Dan is het belangrijk om de zadelmaker te laten controleren wat de oorzaak van het probleem kan zijn. Misschien is je paard gegroeid of heeft hij veel spiermassa gekregen of juist verloren ? Dit kan dus tal van oorzaken hebben en daar zijn ook verschillende oplossingen voor. De zadelmaker kan beoordelen of de boom van het zadel aangepast kan worden of dat het met alleen de juiste vulling in de kussens is te verhelpen. Of misschien de oplossing wel in de singelstoten zit of met een hulpmiddel zoals een zadelonderlegger opgelost kan worden.
Check op dezelfde manier ook je andere tuigage, zoals hoofdstel, voortuigen en beenbeschermers !
Deze items zijn minstens zo belangrijk om te controleren zodat er geen materiaalpech kan ontstaan tijdens het rijden. Want dit kan natuurlijk gevaarlijke situaties opleveren.
Ben je tot de conclusie gekomen dat jou materialen onderhanden genomen moeten worden door een zadelmaker ? Dan bel of mail ons wanneer je het naar de zadelmakerij kan brengen of maak een afspraak met Bart om een zadelcontrole in te plannen via 040-2952275 of vul het contactformulier in op de website.